Zondag 19 februari trad Arnold Veeman op in de kerk in Woltersum. Vooraf interviewde ik Arnold om te achterhalen wat het publiek van de voorstelling kon verwachten. Nu ga ik na in hoeverre de verwachtingen zijn waargemaakt. In dit artikel deel ik mijn ervaringen en waarnemingen tijdens het optreden.
Kritische avonturiers
In het interview vertelde Arnold dat ‘kritische avonturiers’ vooral aan hun trekken zouden komen bij zijn voorstelling Klaai. Kritische avonturiers zijn mensen die niet blij worden van liefdesliedjes bestaande uit vier akkoorden: ze willen muziek met diepgang en gaan daarvoor actief op ontdekking.
Om te achterhalen of de kritische avonturiers inderdaad in de zaal zaten, heb ik in het publiek rondgevraagd hoe de mensen bij deze voorstelling terecht waren gekomen. Wat mij opviel, is dat er veel mensen in de zaal zaten die nog niet bekend waren met Arnolds muziek en dus volledig open stonden om iets nieuws te ontdekken.
Ze hadden bijvoorbeeld van de voorstelling gehoord via Het Dagblad van het Noorden,via een aankondiging op Facebook van Culturele Commissie Woltersum of ze hadden via kennissen over Arnold en het optreden gehoord. Uit nieuwsgierigheid zijn ze vervolgens gekomen. Vaak zonder een heel duidelijke verwachting. Sommigen hadden nog nooit iets van Arnold gehoord. Anderen hadden een nummertje geluisterd via YouTube of Spotify waarna ze besloten te komen.
Diepzinnige muziek
Arnolds muziek is diepzinnig. Achter ieder detail zit wel een betekenis en er zitten in de muziek allerlei bijzonderheden verstopt. Mystificatie noemt Arnold dat. Ik moet bekennen dat ik met mijn muzikale gehoor en beperkte muzikale kennis niet in staat ben om precies te duiden wat voor bijzonders er allemaal gebeurt. Ik heb mij vooral een ervaring in laten slepen tijdens prachtige nummers die echt iets van binnen raken, zoals Recht in joen haart en Loat heur keraaiern. Ook in het publiek zag ik af en toe een traantje weggepinkt worden. Soms word je simpelweg in vervoering gebracht zonder dat je precies kan (en wil) duiden waarom.
De primeur Amsterdam
Voor de eerste keer voerde Arnold het nummer Amsterdam uit. Wauw, geweldig voor alle mensen die bij deze primeur waren. Het was prachtig. Voor de mensen die er niet bij konden zijn is het nummer gelivestreamd via Facebook. Je kunt het dus nog terugkijken.
Je raakt me
Ook het andere Nederlandstalige lied ‘Je raakt me’ is uitgevoerd zoals Arnold al in het interview had aangekondigd. Dat het een nieuw nummer was, kwam tot uiting in de tekst die Arnold even kwijt was. Gelukkig werd er veel gefloten in deze compositie en wist Arnold met leuke grapjes en improvisatie het publiek te bekoren (ook dit stuk is te zien via Facebook).
Invloeden uit Suriname
Deze voorstelling zou een mix bevatten van Jamaicaans-klinkende klanken geïnspireerd op Arnolds bezoek aan Suriname en meer klassiek, conservatieve muziek uit het westen. Dit was superduidelijk te merken in de voorstelling. Soms waren beide sounds in een nummer te horen. Soms domineerde het swingende meer, bijvoorbeeld in het nummer Paramaribo. Soms domineerde het klassieke meer, bijvoorbeeld bij De grieze wolf.
Kinderen
In deze voorstelling viel het mij op dat de paar kinderen die er waren vooral bij de melodieuze stukken lekker meebewogen, en dan vooral het nummer Paramaribo veel enthousiasme opriep qua bewegen. Ook bij de rest van het publiek trouwens. Niet voor niets bleek dit nummer ideaal voor de toegift die door het publiek afgedwongen werd na het gevoelige Mien Lutje Laif.
Ervaring voor het publiek
Ik heb Arnold in het interview gevraagd hoe het publiek de voorstelling tot nu toe ervaren had. Nu had ik de kans om de wisselwerking met het publiek zelf te ervaren. Wat mij vooral opviel was hoeveel er gelachen werd tussen de muziek door, maar dat bij sommige nummers echt een stilte over het publiek heen viel, waarbij het leek alsof veel mensen echt even een wereldje ingezogen werden.
De staande ovatie op het eind was een mooi teken van enthousiasme net als de nadrukkelijke vraag om een toegift. Wetende dat niet veel mensen al bekend waren met Arnolds muziek, was het leuk om te zien hoeveel mensen een cd kochten in de pauze en na de voorstelling. Ik zag ook op Facebook al voorbij komen dat mensen blij waren dat ze Arnold ontdekt hadden.
Een-na-laatste voorstelling
Dit was de een-na-laatste voorstelling van Klaai. Dit betekent dat er nog één kans is voor de mensen die deze voorstelling nog niet gezien hebben en hem graag willen zien.
Informatie over de laatste voorstelling
De laatste voorstelling Klaai is op 1 april in ’t Marnehoes, te Wehe Den Hoorn. Tijd: 20.00 uur. Entree: 7,- en kinderen gratis. Reserveren kan door een mail te sturen naar muziekreserveringen@marnehoes.nl
Toes Toavel
1x per maand openen Arnold en Maria Madelon hun deuren thuis in Kloosterburen en is het mogelijk om in het kader van ‘Toes Toavel’ aan te schuiven voor het eten. Voor het eten is er een rondleiding in het atelier van Maria Madelon en na het eten treedt Arnold op. De eerst volgende Toes Toavel is 25 februari. Er zijn nog een paar plekken. Voor reserveringen ga naar de website van Toes Toavel.